دکتر فرزاد شیدفر، متخصص علوم تغذیه و عضو هیات علمی دانشکده بهداشت و سرپرست مدیریت امور آموزشی و تحصیلات تکمیلی دانشگاه ضمن تاکید بر لزوم محدود کردن مصرف آجیل ، گفت : نه تنها در این شب بلکه در هیچ زمان دیگر نیز، آجیل شور نباید خورده شود و توصیه میشود آجیل تنها بصورت خام مصرف شود و در میان آجیلها خوردن پسته ، انواع بادام ، قندق و گردو بر انواع تخمه ها ارجحیت دارد.
این متخصص علوم تغذیه دانشگاه در خصوص نکات بهداشتی که در تهیه آجیل باید رعایت شود، گفت: کیفیت بهداشتی آجیل از دیگر نکات مهمی است که باید مد نظر قرار گیرد و باید تهیه آن از مکانهایی باشد که از لحاظ بهداشتی به آن اطمینان هست. توصیه میشود آجیلهایی چون پسته ، بادام ، گردو و فندق بصورت پوست نشده؛ خریداری شوند و سپس در منزل و در شرایط بهداشتی پوسته آنها جدا شده و مصرف شوند. حتی الامکان از مصرف باسلوق بدلیل کالری فراوانی که دارد خودداری شود ولی در صورت تمایل به مصرف آن باید دارای بسته بندی بهداشتی؛ تاریخ تولید و انقضا باشد و باسلوقهای فله ای که با روشهای قدیمی تهیه شده اند و نخ یا گردو در داخل آن هست ، بدلیل بهداشتی نبودن توصیه نمی شود.
عضو هیات علمی دانشگاه به لزوم کاهش مصرف آجیل اشاره کرد و گفت: افراد دیابتی ، دارای سندرم متابولیک و بیماریهای کلیوی باید در مصرف باسلوق و آجیل نهایت محدودیت را اعمال نمایند.
دکتر شیدفر در خصوص ارزش غذایی مغزهای گیاهی گفت: مغزدانه ها بدلیل دارا بودن اسیدهای چرب مناسب و فاکتورهایی چون فیتواستروژنها اثرات بسیار خوبی بر روی سلامت افراد دارند. مصرف مغزهای گیاهی به شرط خام بودن آن بدلیل دارا بودن اسید چرب غیر اشباع در افراد دیابتی توصیه میشود. البته مصرف زیاد آنها نیز بدلیل رساندن مقدار زیادی چربی به بدن مناسب نمی باشد و افرادی که در مصرف مغزهای گیاهی زیاده روی می کنند ممکن است بروز اضافه وزن و چاقی در آنها تسریع گردد.گردو بدلیل دارا بودن اسید چرب امگا 3 نسبت به سایر مغزهای گیاهی دارای ارجحیت است. هرچه گردو تازه تر باشد ارزش غذایی آن بیشتر است.
وی در خصوص میزان مصرف توت و کشمش در افراد دیابتی گفت: مصرف توت و کشمش در این افراد چندان جایز نیست .البته مصرف توت در افراد دیابتی دارای محدودیت کمتری است. ولی این به این معنی نیست که در مصرف آن آزاد هستند. بطور کلی بهتر است بجای توت و کشمش ، افراد دیابتی از میوه ها استفاده نمایند.
متخصص علوم تغذیه دانشگاه بهترین زمان مصرف آجیل و میوه را در بین دو وعده اصلی غذا ، یعنی ساعت 10 و هنگام عصر دانست و از آجیل بعنوان یک منبع مقوی و مغذی جهت بهبود تغذیه کودکان؛ بخصوص کودکان دارای کمبود وزن نام برد و گفت: آجیلها جز مواد غذایی هستند که در حجم کم مقدار زیادی کالری را برای فرد فراهم می کند و می توان در جهت بهبود تغذیه کودکان کم اشتها و بد غذا بعنوان میان وعدههایی مقوی و مغذی در نظر گرفته شوند . البته باید در مورد میزان مصرف آجیل دقت شود چون در صورت زیاده روی در مصرف آن می تواند در کودکان مشکلات گوارشی شدیدی را بوجود آورد.
وی در مورد میوه های شب یلدا گفت : میوه ای مانند هندوانه که فصل آن نیست حتما" از مکانهایی خریداری شود که از نگهداری آن در شرایط بهداشتی اطمینان داشته باشیم. در گذشته بر محدود کردن مصرف هندوانه در افراد دیابتی تاکید میشد. ولی اکنون با شاخصهای جدید گلایسمیک مشخص شده است که محدودیت شدید آن شاید خیلی ضرورتی نداشته باشد.
عضو هیات علمی دانشگاه ضمن تاکید بر مصرف انار نه تنها در شب یلدا ، بلکه تا زمانی که فصل این میوه هست ، گفت: انار بدلیل دارا بودن پلی فنلها در پیشگیری از ابتلا به سرطانها ؛ افزایش تحمل قند نقش مهمی داشته و به بهبود سیستم ایمنی و کاهش عوامل التهابی در داخل بدن کمک می کند.
وی افزود: توصیه میشود بجای مصرف آب انار از خود میوه انار استفاده شود و حتما" دانه های آن جویده شده و خورده شود. چون هسته انار بدلیل دارا بودن اسیدهای چرب در بهبود و تنظیم عملکرد سیستم متابولیسم بدن موثر می باشد، بخصوص در افرادی که دارای مشکلاتی مانند اضافه وزن ؛ چاقی و دیابت هستند. البته این توصیه به آن معنی نیست که در مصرف آن زیاده روی شود.
دکتر شیدفر در پایان ضمن اشاره بر لزوم رعایت نکات بهداشتی در شست و شوی دقیق میوه ها، بر خوردن سیب با پوست تاکید کرد و گفت : سیب بدلیل داشتن پکتین فراوان در پوست خود به تنظیم فعالیت دستگاه گوارش و تنظیم قند و چربی های خون کمک می کند . پرتغال نیز دارای مقدار زیادی پکتین بوده و منبع غنی ویتامین ث و فیبر می باشد و در تنظیم قند و چربی خون و کاهش کلسترول بد خون موثر است.